OPOZIȚIA VS GUVERNAREA: Cine va învinge în următoarele alegeri parlamentare?

Cu cît mai mult ne apropiem de perioada electorală, cu atît mai mult crește tensiunea în societatea moldovenească, divizată involuntar, în pro și anti-guvernamentală.

Pe de o parte este poporul, sau mai bine zis acea parte a populație ca nu a migrat (încă!), reprezentată de partidele de opoziție veritabile, iar pe de altă parte este o guvernare care a atins cote maxime la capitolul rating negativ și lipsă de credibilitate, atît internă cît și externă.

 

Și o parte și cealaltă, este absolut sigură de propria victorie în alegeri, dar absolut nimeni nu vorbește despre prețul acesteia și despre ce va urma după.

Or, aceste alegeri diferă radical de cele prin care a fost asigurat schimbul de putere în Republica Moldova pe parcursul anilor de Independență.

 

Sistemul electoral mixt, adoptat de guvernarea PD, împreună cu partenerii săi politici formali din PPEM și informali din PSRM, va crea o deziluzie în societate, care nu va putea fi depășită, probabil, nici după alegeri, indiferent de rezultatul acestora.

 

Alegătorul care va participa la votul din 24 februarie, dacă și această dată nu va fi modificată, va fi CEL MAI DEZINFORMAT ALEGĂTOR DIN ISTORIA STATULUI REPUBLICA MOLDOVA și o să argumentez de ce.

 

Pentru că analizînd activitatea Comisiei Electorale Centrale, urmărind spoturile publicitare cu votul  "în borcan" și discuții patriotice în preajma rugului, conchidem că organul electoral suprem, are menirea să inducă în eroare și mai mult cetățenii acestei țări.

 

De ce bunăoară CEC-ul, nu informează alegătorii despre modul în care au fost create circumscripțiile?

De ce nu sunt comandate clipuri video care explică ce localități fac parte din aceeași circumscripție, fie ea și "croită" în baza intereselor politice?

De oamenii acestei țări nu au dreptul să știe că au fost mințiți atunci cînd li s-a spus "raionul tău-deputatul tău"?

 

Pentru că haosul și dezinformarea a fost și este una din armele principale ale actualei puteri.

 

Rolul opoziției este determinant în acest caz. Avînd o reprezentare teritorială destul de bună, cele 3 partide emergente PLDM-PAS-Platforma DA, dar și toți cei care doresc să li se alăture, trebuie să înceapă o campanie-fulger de informare a cetățenilor cu privire la localitățile care fac parte din circumscripția respectivă și imediat după, cine este candidatul comun al dreptei pe acea circumscripție.

 

Cît nu ar suna de straniu, dar anume votul uninominal ar putea pune cruce pe actuala putere și acoliții săi, ca și instrument de protest cetățenesc, iar deputații aleși din teritoriu, împreună cu cei care vor accede în Parlament în baza listelor de bloc/partid, ar putea crea viitoarea majoritate parlamentară și au toate șansele să o facă.

 

Dacă admitem că acest lucru va avea loc, atunci din acel moment, începe partea postelectorală a scenariului pregătit de actuala putere.


Cum cele 3 partide, pot fi sigure, că deputații aleși pe circumscripții, nu vor porni în Legislativ un nou val de migrație politică?

Pentru că după data alegerilor, noul Parlament va avea 3 luni pentru investirea Guvernului și anume în cadrul acestui vot se va contura viitoarea majoritate parlamentară, iar în toată acestă perioadă, instituțiile guvernamentale se vor afla în subordinea actuale guvernări, care cu siguranță, va folosi toate măsurile represive posibile, pentru a racola transfugi din rîndul majorității pro-europene.

 

Nu cred că vre-un partid politic poate răspunde ferm la această întrebare sau poate fi protejat de un fenomen atît de periculos ca migrația politică, care de fapt a stat la baza concentrării puterii totale în mîinile unui singur partid, însă, cu siguranță că acest lucru va depinde de selecția candidaților, pe care opoziția o desfășoară în prezent, precum și de capacitatea de a rezista a unor candidați în parte, care a fost dovedită în ani, inclusiv de exponenții PLDM, care s-au opus cu vehemență actualului regim și au refuzat coalizarea cu acesta în 2016.

 

Cu alte cuvinte, victoria în viitoarele alegeri depinde de CALITATEA CANDIDAȚILOR PENTRU FUNCȚIA DE DEPUTAT, capacitatea lor de rezistență în fața presiunilor, șantajului dar și în fața ofertelor "generoase" care vor avea loc, precum și popularitatea/vizibilitatea acestora.

 

Alegătorul trebuie să "pipăie" acea linie roșie, deja destul de vizibilă chiar și în teritoriu, care desparte oamenii/candidații guvernării de oponenții acestora din opoziție.

Și chiar dacă de partea celor dintâi vor fi pîrghiile administrative, resursele financiare și represive, acestea nu pot fi suficiente pentru a corupe și constrînge un popor întreg.

 

Explozia nemulțumirii cetățenești poate avea loc prin vot, așa cum a avut loc în mun.Chișinău, iar tot ce trebuie pentru ca acest lucru să se întîmple, este ca forțele de dreaptă să se coaguleze într-un singur bloc electoral, cu păstrarea identităților sale politice care reflectă anumite simpatii și așteptări ale alegătorilor.

 

Probabil ACUM, mai mult ca oricînd, e nevoie de fiecare candidat bun, de fiecare rating procentual și de fiecare vot, chiar dacă simpatiile politice, originile etnice sau viziunile privind vectorul extern, devin deseori un impediment în comunicare.

 

Situația trebuie privită din alt unghi: dorința de a debarca actuala guvernare trebuie să reprezinte "ideologia" pre-electorală care trebuie să ne unească pe toți și nu dezbinarea pe diferite criterii, ca instrument folosit abil de partenerii politici absolut diferiți doctrinar, dar unitari în acțiuni, așa cum vedem astăzi în cadrul monstruoasei coaliții PD-PSRM-PPEM-ȘOR-etc.

 

UNITATEA ȘI COORDONAREA ACȚIUNILOR ESTE ARMA LOR LA FEL CUM TREBUIE SĂ FIE ȘI A NOASTRĂ.

 

Iar dacă vom conștientiza acest lucru ACUM, OPOZIȚIA VA ÎNVINGE GUVERNAREA în alegeri.

 

 

Alexandru Bujorean

Write a comment

Comments: 0